Instrukcja zdejmowania pomiarów:
Pomiary dla górnych partii odzieży: granitury, marynarki, smokingi, fraki,stresemanny płaszcze, mundury wraz z dodatkowym pomiarem obwodu szyi
UWAGA!!! Wszelkie potrzebne miary należy zdejmować będąc ubranym w koszulę lub t-shirt.
A - POMIAR WZROSTU
Mierzymy odległość od czubka głowy do podłogi.
B - POMIAR DŁUGOŚCI DO TALII
Przykładając taśmę centymetrową do wszycia kołnierza (siódmego kręgu szyjnego), należy odczytać odległość do wcięcia talii.
C - POMIAR SZEROKOŚCI RAMION
Aby ocenić szerokość ramion, należy zmierzyć odległość między szwami barkowymi, na wysokości ramion.
Najlepiej mierzyć na gotową, pasującą marynarkę.
D - POMIAR OBWODU KLATKI PIERSIOWEJ
Obwód klatki piersiowej mierzymy tuż pod pachami.
Pomiar powinien być rzeczywisty czyli odczytany swobodnie, bez nadmiernego ściskania taśmy czy też jej luzowania.
E - POMIAR OBWODU BRZUCHA
Mierzymy wokół pasa w miejscu największej wypukłości brzucha.
UWAGA!!! Szczególnie ważna miara dla osób tęgich.
F - POMIAR OBWODU BIODER
Pomiar obwodu bioder zdejmujemy w ich najszerszym punkcie, mniej więcej poprzez wypukłość pośladków.
G - POMIAR DŁUGOŚCI RĘKAWA
Mierzymy od górnego punktu ramienia do 5 cm poniżej kości nadgarstka.
Najlepiej zmierzyć ubierając marynarkę, od punktu wszycia rękawa do dołu rękawa.
Zgodnie z zasadami mody, rękaw marynarki powinien sięgać nie dalej niż do nadgarstka,
by umożliwić wyeksponowanie mankietu koszuli.
Pomiary dla dolnych partii odzieży: spodnie, bryczesy wraz z miarami dodatkowymi BRY1, BRY2, BRY3
1 - POMIAR DŁUGOŚCI SPODNI
Długość spodni zdejmujemy po zewnętrznej stronie nogawki, od wszycia paska do podeszwy buta.
UWAGA!!! Przed dokonaniem pomiaru należy poprawić spodnie tak, by leżały we właściwym miejscu.
(nie były zanadto opuszczone lub podciągnięte).
2 - POMIAR OBWODU PASA SPODNI
Obwód pasa mierzymy wokół paska spodni.
3 - POMIAR OBWODU BIODER SPODNI
Obwód bioder do spodni pobieramy dokładnie w ten sam sposób, co na potrzeby marynarki,
mierząc przez wypukłość pośladków.
Miary dodatkowe:
Pomiary dodatkowe do bryczesów: załączamy dodatkowo do pomiarów A, B, C spodni
BRY1 - POMIAR OBWODU POD KOLANEM (dotyczy bryczesów)
Unikając luzów, należy zmierzyć obwód tuż poniżej rzepki kolanowej.
BRY2 - POMIAR OBWODU ŁYDKI (dotyczy bryczesów)
Pomiaru łydki dokonujemy w jej najszerszym miejscu.
BRY3 - POMIAR OBWODU NAD KOSTKĄ (dotyczy bryczesów)
Obwód należy wymierzyć około 1-2cm nad kostką.
Pomiary dodatkowe do ubrań extra dopasowanych
SLIM 1 - POMIAR OBWODU RAMIENIA (pomiar dodatkowy tylko dla ubrań "super slim" - mocno dopasowanych)
Ramię mierzymy w najszerszym miejscu, przy swobodnie opuszczonych rękach i rozluźnionych mięśniach.
Pomiar obwodu ramienia jest niezbędny w przypadku marynarek mocno taliowanych, gdzie rękawy charakteryzują się mocnym dopasowaniem do sylwetki.
SLIM 2 - POMIAR SZEROKOŚCI PLECÓW (pomiar dodatkowy tylko dla ubrań "super slim" - mocno dopasowanych)
W celu zapewnienia jak najlepszego dopasowania marynarki "super slim", zdejmujemy miarę szerokości pleców.
Centymetr krawiecki powinien być przyłożony na wysokości pach.
SLIM 3 - POMIAR OBWODU UDA (pomiar dodatkowy tylko dla ubrań "super slim" - mocno dopasowanych)
Obwód uda należy mierzyć wokół uda.
Pomiary dodatkowe do mundurów historycznych i czapek.
OS - POMIAR OBWODU SZYI (pomiar tylko dla mundurów z kołnierzem zapinanym pod szyję)
Miarę ściągamy wokół szyi, w miejscu ukazanym na obrazku.
OG - POMIAR OBWODU GŁOWY - (pomiar tylko dla czapek, kapeluszy, cylindrów)
Obwód głowy mierzymy wokół głowy.